Geschiedenis van Tramhuys

Op 6 juni 1940, niet lang nadat de eerste Duitsers in Hoogvliet gearriveerd zijn, wordt het dorp opgeschrikt door een explosie. Een enorme hoeveelheid ingezamelde munitie ligt opgeslagen op het terrein van de RTM, dichtbij het houten tramstation en de houten opslagloodsen, aan de Groene Kruisweg. De brand ontstaat door een ontploffing als er munitie wordt gedemonteerd. Duitse soldaten proberen het vuur tevergeefs te blussen. In Hoogvliet doen, tot op de dag van vandaag, nog jarenlang verhalen de ronde dat de brand werd aangestoken…

De Groene Kruisweg met de Dorpsstraat op de achtergrond. Men is nog druk bezig met nablussen. Links ligt een waterslang uitgerold aan de kant van de weg. Het houten tramstation was niet meer te redden en is geheel verloren gegaan. De familie Van der Vaart, de bewoners van het tramhuis, moesten hals over kop vluchten om het vege lijf te redden. Op dezelfde plaats werd daarna een stenen tramstation gebouwd (de huidige croissanterie/lunchroom).

Op de twee foto’s links zien we Adrie Leenman, dochter van plaatselijke winkelier Jan Leenman die even verderop zijn winkel had, op de hoek van Dorpsstraat en Groene Kruisweg. Nog jarenlang werd er munitie gevonden op het terrein en in de directe omgeving van de Hoogvlietse Haven. De foto geheel links laat zien dat men de andere, houten gebouwen op het stations emplacement wist te behouden. Voor de loods werd een tijdelijke, houten wachtruimte gebouwd. De tram zou tot in het laatste jaar van de bezetting in gebruik blijven. Toch moesten er behoorlijk wat opruim- en herstelwerkzaamheden worden verricht, o.a. aan de tramrails. Op de foto hierboven enkele van de herstelwerkers: van links naar rechts: lijnwerker J. Vermaat, ploegbaas C. van Dijk, wegwerker W. Hokke en wegwerker A. de Man.

Bron: https://www.historischhoogvliet.nl/WO2/WO2_paneel_3.pdf